DSC00840

A
y
u
r
v
e
d
a

L’Ayurveda és una antiga filosofia de l’Índia. La paraula prové del Sànscrit i significa “la ciència de la vida o coneixement de la vida”.Com moltes grans civilitzacions, l’Índia mai va separar la ciència de la filosofia i la religió.Veia el coneixement com una part d’un tot designat per a promoure la felicitat , la salut i el creixement humà.

Dins d’aquest sistema filosòfic s’integra una de les medicines holístiques més antigues del món que es remunta a uns 5.000 anys d’antiguitat. Aquests coneixements van ser revelats als rishis, savis que es van retirar a les muntanyes en la seva cerca de la veritat. Molts textos recullen tot aquest coneixement, entre ells els Vedes.

 

El Charaka Samhita, escrit pel savi Patanjali, és el text ayurvèdic en Sànscrit més antic que existeix i descriu els doshas i els subdoshas. El Sushruta Samhita, recollit pel saviNagarjuna, va ser el primer a descriure la cirurgia, i de fet fins i tot avui dia es comenta en les facultats de medicina pel gran avanç que va suposar en l’època. També Vagbhata va ser un metge aiurvèdic famós del S.vi que va escriure Ashtanga Hridaya i Ashtanga Sangraha, textos de també gran valor dins del Ayurveda.

L’Ayurveda té l’objectiu de mantenir en equilibri el cos per a tenir una llarga i saludable vida, en la qual podem créixer com a éssers espirituals i aconseguir Samadhi o la il·luminació. Així cuidant el cos, a través de l’alimentació, els nostres hàbits i diferents tractaments, podem iniciar el camí del Ioga i estudiar la nostra ment amb claredat i discerniment.

Com actua l‘Ayurveda?

En principi és una medicina preventiva que juntament amb la seva filosofia ensenya a conèixer, respectar i voler al nostre cos i també al mitjà que ens envolta en un continu intercanvi entre l’ésser humà i la naturalesa, gran proveïdora d’aliment i llar.

Però no només es limita a la prevenció de malalties a través de rutines diàries i aliments aconsellables a cada constitució corporal única i personal, sinó que també restableix l’equilibri curant la gran majoria de malalties: modificant o canviant alguns aliments de la nostra dieta, realitzant massatges o diferents tractaments corporals amb olis, utilitzant herbes i espècies en els casos que sigui necessari.

D’acord amb l’Ayurveda, tot està en la Naturalesa. El microcosmos i el macrocosmos estan composts de 5 elements o Panchamahabutas. Aquests són: Espai, Aire, Foc, Aigua i Terra.

Aquests cinc elements s’agrupen en tres Doshas: Vata, Pitta i Kapha. Cada persona té en néixer un equilibri d’aquests en una proporció única. Es considera que el desequilibri en aquests causa la malaltia.

Davant de la bogeria de la societat on vivim hem de recuperar l’equilibri entre la persona i l’entorn. Un equilibri que al trencar-se desemboca en les 4000 malalties que segons l’Ayurveda són fruit del desequilibri dels tres Doshas o energies vitals del cos. Per això uns Doshas equilibrats són la millor defensa contra qualsevol malaltia.

Segons la constitució de cada persona, l’ayurveda, ofereix un pla integral per mantenir i/o restablir l’equilibri cos-ment en base a l’alimentació, l’activitat física, les rutines quotidianes, l’harmonia mental i el desenvolupament espiritual, recolzant-se amb herbes medicinals i tècniques de desintoxicació i rejoveniment.

“L’ayurveda és la ciència o coneixement de la vida, que juntament amb el ioga t’ajuda a viure amb harmonia entre el cos, la ment i l’esperit.“

Caminar per la vida de la mà del Ioga i l’Ayurveda t’ajuda a fer el camí amb salut i equilibri entre el cos i la ment, per poder millorar cada dia com a ésser viu i poder així ajudar als altres.

PRINCIPIS DE L’ALIMENTACIÓ AYURVEDA

Ayurveda es basa en la creença que res és bo per a tothom i que alguna cosa sempre és bo per a algú. Aquesta creença neix de la comprensió que cadascun de nosaltres és únic.Cada persona reacciona al món de maneres diferents.

Si tots som diferents, per què pensar que ha d’existir un programa de nutrició ideal per a tots?

Molts governs publiquen recomanacions de les quantitats diàries de menjar, de vitamines i minerals. El problema amb els models estadístics és que la “persona mitjana” és un mite. Moltes vegades, el problema amb la informació que rebem és que ràpidament es desactualitza i reflecteix tota la informació nova. El que s’accepta com la veritat avui dia, sovint es torna equívoca en el demà.

L’Ayurveda té per objectiu ajudar a entendre el que és correcte per a un mateix com a individu únic. Mitjançant l’avaluació del sistema digestiu, nerviós, la psicología i la fisiologia, així com la història personal de la persona i l’avaluació de l’estructura corporal, es dissenya una dieta específica segons la constitució i les necessitats de cadascú.

Amb una dieta i un estil de vida adequat, l’objectiu d’Ayurveda és ajudar a cada persona a assolir el seu potencial màxim: física, emocional i espiritualment.

T’agradaria aconseguir un pla integral per mantenir i/o restablir l’equilibri cos-ment amb l’alimentació?

Mira els meus serveis i tria que el més s’adapti a tu.

Si tens més curiositat

Articles, formacions, receptes i informació general sobre Ioga i Ayurveda